voorlichting 

Nee, een nestje kittens is niet leuk.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: we zijn standaard tegen nestjes kittens.

Er is in Nederland een groot kattenprobleem. Asielen stromen elk jaar weel vol. Veel katten leven noodgedwongen op straat. In sommige huishoudens leven veel te veel katten bij elkaar, soms in veel te kleine ruimte, vaak in ongezonde toestand, fysiek gezien maar ook mentaal.

Laat je kater op tijd castreren, nog voordat het dier naar buiten gaat. Laat je poes tijdig steriliseren, ook voordat het dier naar buiten gaat. Onder buiten lopende katten heerst vaak kattenaids, overdraagbaar door paring en vechtwonden. Niet gecastreerde katers vechten vaak vanwege de hormonen. Dit geeft veel overlast en onnodig dierenleed. Nee, een poes hoeft echt niet een keer een nestje te krijgen voordat ze gesteriliseerd wordt. Ook om latere medische problemen aan de baarmoeder of eierstokken te voorkomen adviseren we sterilisatie bij poezen.

Castratie kater kost tussen de 70-100 euro. Sterilisatie poes kost tussen de 150-250 euro. Heb je dit geld niet? Begin dan niet aan een kitten!

Er is geen tekort aan katten. Verre van dat. Iedereen die bij jou een kitten afneemt had een kitten of kat uit het asiel kunnen adopteren daarvoor in de plaats. Het schattige van een nestje is zo voorbij. Vind je die nestjes echt zo leuk om van dichtbij mee te maken? Word dan gastgezin van een asiel of opvangstichting. Zij zitten jaarlijks te springen om gastgezinnen. Denk je geld te kunnen verdienen door de kittens bijvoorbeeld op Marktplaats te verkopen? Dan helpen we je even uit die droom. Er is niet zoveel vraag meer naar kittens als in de coronatijd. De extra onkosten voor de juiste verzorging van moederpoes en kittens kost meer geld dan wat het oplevert. Voor het geld hoef je het echt niet te doen. Reken maar even uit: ontvlooiing, ontworming, entingen, kittenvoeding, dierenartskosten bij complicaties, enz. enz.

Wanneer heb je teveel dieren?

Zit je in een situatie waarbij je nestjes hebt of krijgt en het allemaal boven je pet uitgroeit? Heb je veel dieren in huis en kan je de verleiding steeds niet weerstaan om weer opnieuw een zielig dier onderdak te bieden? Neem dan contact met ons op voor hulp. De SDS biedt hulp om hoarding tegen te gaan, dus om een te groot aantal dieren in een woning terug te dringen. Ook hier geldt als voorwaarde dat er geen dieren bij mogen komen. We hebben al vele huishoudens geholpen om een onoverzichtelijke en ongezonde situatie weer op orde te krijgen. Dikwijls in goede samenwerking met de Landelijke Inspectiedienst en de Landelijke Dierenbescherming.

Wanneer je zelf inziet dat het zo niet langer kan, maar je kan het zelf niet oplossen omdat de kosten daarvoor te hoog zijn, dan zijn er mogelijkheden voor hulp en ondersteuning. Een dier afstaan aan een asiel kost een particulier veel geld, dat is dan geen optie meer als een groot aantal dieren herplaatst moet worden. Het probleem wordt vaak in stand gehouden doordat de omgeving het adres ziet als makkelijke dumpplek voor ongewenste dieren. "Oh, wil je van je kanarie af, breng het maar naar mevrouw A of B, die heeft een huis vol dieren, dat is een grote dierenvriend." Mensen zijn erg makkelijk om hun probleem bij anderen neer te leggen en de dierenverzamelaar kan geen nee zeggen.

Het is echt niet altijd zo dat we pas steunen bij een huis met honderd dieren. In principe heb je al te veel dieren als je in de bijstand zit en 10 katten hebt. Die kan je nooit de juiste verzorging geven met zo weinig geld, laat staan dierenartskosten (waar je soms echt niet onderuit komt).

De alarmbellen moet eigenlijk al afgaan als mensen met een laag inkomen niet gesteriliseerde dieren en continu nestjes hebben. Dat gaat op een gegeven moment altijd fout. En de dieren worden de dupe.

Denk je hier hulp bij nodig te hebben, of ken je iemand waarbij het uit de hand dreigt te lopen, neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Wat kost een huisdier?

Elk huisdier kost geld in onderhoud en verzorging. Zelfs een aquarium met goudvissen zal je op extra kosten jagen. Kom je maar net rond, dan moet je toch goed nadenken of je een huisdier wel kan geven wat het nodig heeft.

Voor honden, katten, knagers, vogels en reptielen moet je rekening houden met onvoorziene kosten zoals dierenartskosten. Heb je hier geen reserves voor, begin er dan niet aan. Dierenartskosten zijn hoog en zullen naar verwachtingen in de toekomst nog hoger worden. Een consult kost al rond de 50 euro, daar komt dan nog medicatie of behandeling bij. Sommige dieren doen het echt niet goed op goedkoop voer, dus daar kom je niet altijd mee weg. Heb je vlooien in huis, nou trek dan maar je portemonnee. De middelen om dit te bestrijden zijn peperduur.

De LICG heeft op haar pagina goede voorlichting over aanschaf, verzorging en kosten van een huisdier: www.licg.nl 


Door naar:  DIERENARTSKOSTEN

Website design&beheer: Ginet Balistreri
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin