Hond voor de heb

22-10-2023

Serieuze hondeneigenaren daargelaten, laat het gevoel mij niet los dat er veel honden aangeschaft worden vanwege een 'die-moet-ik-ook-hebben'-gevoel. Het is niet voor niks dat er al decennia lang hypes en trends bestaan omtrent (nieuwe) hondenrassen. Na bepaalde leuke schattige reclames, na een populaire Disneyfilm, wanneer een bepaald ras in trek is geraakt, dan volgt een eensgezinde, collectieve drang tot (impulsieve) aanschaf van deze soort. Vaak op basis van uiterlijk, hoe lelijk soms ook, maakt niet uit, als het maar goed genoeg is om interessant mee te doen.

Dit klinkt heel negatief natuurlijk. Is het in sommige gevallen ook echt. Daar kunnen instanties die met dieren werken over meepraten. Want wanneer het modeverschijnsel in de vorm van een hond een levend wezen blijkt, met emoties en behoeftes, dan valt het soms enorm tegen. Deze honden belanden dan in het beste geval bij een ingeschakelde gedragsdeskundige. In een iets minder goed geval bij een dierenasiel, en in een slechter geval op Marktplaats. 

De hebberigheid van de mens en drang iets interessants te bezitten heeft ervoor gezorgd dat er onverantwoorde fok kwam. Want waar vraag naar is, of naar verwachting naar zal zijn, daar speelt de handelaar op in met z'n aanbod. Er ontstond een markt met dieren waarbij op uiterlijke kenmerken werd gefokt. Uiterlijke kenmerken die nadelig zijn voor de dieren zelf. Denk aan de kortsnuiten, uitpuilende ogen, te smalle bekkens, te brede voorhand, kale dieren, dubbelgeklapte oren, te korte pootjes, eigenlijk kan je het niet zo gek verzinnen of het wordt -omdat het lucratief is gebleken- gefokt. Er zit een verdienmodel achter dit dierenleed. En wij mensen trappen er keer op keer weer in.

Maar ook de gezonde rassen kunnen doelwit zijn van hebberigheid. Neem als voorbeeld de Stafford-achtigen. Gelukkig zijn er veel goede eigenaren die deze hond in al zijn behoeftes voorziet. Het zijn ook geweldig lieve honden. Maar laten we er geen doekjes om winden: ze zijn ook erg in trek bij mensen die een stoere hond willen, maar eigenlijk niet voor zo'n hond kunnen zorgen. We komen ze veel tegen bij mensen met geld- of verslavingsproblemen bijvoorbeeld. Maar ook bij drukke gezinnen waarvan beide partners fulltime werken. Terwijl dit ras bulkt van de energie en de eigenaar het dier veel beweging, spel en uitdaging zou moeten bieden. Hoe vaak ik niet tegenkom dat dit ras in een bench gehouden wordt heel de dag. Een dichte bench. Van 's morgensvroeg tot begin van de avond. Deze honden kunnen hun energie niet goed kwijt en krijgen ook vaak gedragsproblemen hierdoor. Logisch.

Nu is de Pomeriaan hot. Dit is alles behalve een makkelijke hond, qua karakter. Wil je dat echt, vraag ik me dan af. Of is het omdat er door je hoofd ging "Die moet ik ook hebben?"

Lees je goed in als je overweegt een hond aan te schaffen. Bedenk sowieso of een hond, wat voor ras dan ook, wel in jouw leefsituatie past. En denk dan vooruit. Misschien zit je nu veel thuis, maar blijft dat in de toekomst ook zo? Een hondenleven kan zo'n 15 jaar duren. Ook moet je goed beseffen of je wel de financiële middelen hebt voor een hond. Ik zat voor de grap eens te bekijken wat een sterilisatie van een grote hond kost tegenwoordig. Leg daar maar gerust 650 euro voor neer. In 'mijn tijd' kostte dat ongeveer 150 euro. De tijden zijn veranderd. Dierenartsen zijn duur geworden, heel duur. En niet naar de dierenarts gaan als het wel nodig is, dat is geen optie en bovendien strafbaar.

Heb je je goed verdiept in de aanschaf van een hond en welk ras goed bij je past, Google dan eens verder, en kijk bij de dierenasielen in Nederland en België wat voor honden daar nog zitten te wachten op een gouden mand. Bij een dierenasiel krijg je ook veel informatie. Bovendien worden alle dieren daar nagekeken door een dierenarts en zo nodig medisch behandeld, en is er nazorg.

Wil je graag het gezelschap van een hond, maar laat jouw budget dat niet toe? Vraag dan bij lokale dierenorganisaties of ze nog vrijwilligers zoeken. Op die manier kan je ook fijn bezig zijn met dieren, en je doet nog eens heel goed en nuttig werk ook. En dat kost geen geld, alleen een beetje vrije tijd. Maar een eigen hond kost nog meer vrije tijd (als het goed is).


Binkie had het vroeger niet zo fijn. Zijn baas kon niet voor hem zorgen.. Na herplaatsing is hij supergelukkig!
Binkie had het vroeger niet zo fijn. Zijn baas kon niet voor hem zorgen.. Na herplaatsing is hij supergelukkig!
Website design&beheer: Ginet Balistreri
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin